Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2014

Τροπολογία για αναγνώριση επαγγελματικής ισοδυναμίας και στα κολλέγια

Επεκτείνεται και στα κολλέγια που λειτουργούν στην Ελλάδα και τα οποία έχουν πιστοποίηση από διεθνείς οργανισμούς, η ρύθμιση του Ν. 4264/2014 για την αναγνώριση της επαγγελματικής ισοδυναμίας, με τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή από τον υπουργό Παιδείας, Ανδρέα Λοβέρδο.
Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας, με το άρθρο 49 του Ν. 4264/2014 διευρύνθηκε η αρμοδιότητα του ΣΑΕΠ (Συμβούλιο Αναγνώρισης Επαγγελματικών Προσόντων), έτσι ώστε να συμπεριλάβει την αναγνώριση της επαγγελματικής ισοδυναμίας ακόμη δύο κατηγοριών τίτλων σπουδών: Πρώτον, τίτλων τυπικής ανώτατης εκπαίδευσης που απονέμουν ΑΕΙ όχι μόνον κοινοτικών αλλά και τρίτων χωρών που συνεργάζονται στην Ελλάδα με τα κολλέγια του Ν. 3696/2008 και δεύτερον, μεταπτυχιακών τίτλων σπουδών που απονέμονται από κολλέγια του ως άνω νόμου, εφόσον αυτά έχουν λάβει πιστοποίηση από διεθνείς οργανισμούς πιστοποίησης.
Αυτή η ρύθμιση δεν περιέλαβε τα πρώτα πτυχία (bachelor's) τουλάχιστον τριετούς διάρκειας, τα οποία απονέμουν κολλέγια που λειτουργούν στην Ελλάδα, βάσει προγραμμάτων σπουδών που επίσης έχουν πιστοποίηση από τους ίδιους διεθνείς οργανισμούς και μάλιστα από ετών. Με την παρούσα ρύθμιση, λαμβανομένου υπόψη ότι η πιστοποίηση ενός προγράμματος σπουδών από τους εν λόγω οργανισμούς γίνεται με πολύ αυστηρότερους όρους από ότι η χορήγηση πτυχίων βάσει συμφωνιών πιστοποίησης και δικαιόχρησης (franchising), επιχειρείται να καλυφθεί το σημειωθέν κενό και ταυτόχρονα να ρυθμιστεί ισότιμα η διαδικασία αναγνώρισης των πτυχίων που απονέμονται σε όλο το φάσμα της μεταλυκειακής εκπαίδευσης. Και αυτό, αφενός με τη διεύρυνση του ορισμού των κολλεγίων, ώστε να συμπεριληφθούν σε αυτά και όσα παρέχουν όχι μόνο μεταπτυχιακούς τίτλους σπουδών (master's), αλλά και πρώτο πτυχίο (bachelor's) βάσει προγραμμάτων που έχουν πιστοποίηση (accredication) από έγκριτους διεθνείς οργανισμούς και αφετέρου με την ανάθεση της αναγνώρισης της επαγγελματικής ισοδυναμίας και των εν λόγω πτυχίων στο ΣΑΕΠ.
Με την ίδια τροπολογία αναγνωρίζονται ως ισότιμοι προς τους τίτλους σπουδών των ελληνικών δημοσίων ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, οι τίτλοι σπουδών ανώτατης εκπαίδευσης διεθνών οργανισμών, στους οποίους μετέχει η Ελλάδα.
Μεταξύ άλλων, με τις προωθούμενες διατάξεις επαναπροσδιορίζονται οι υποχρεώσεις των μελών ΔΕΠ πλήρους απασχόλησης, ως προς τον ελάχιστο εβδομαδιαίο αριθμό ωρών παράδοσης (μειώνονται κατά δύο ώρες) προπτυχιακών και μεταπτυχιακών μαθημάτων και διδασκαλίας σε φροντιστήρια ή σεμινάρια, σε εργαστήρια ή κλινικές, ενταγμένες στο πρόγραμμα σπουδών του τμήματος στο οποίο ανήκουν ή σε άλλο τμήμα ή σε προγράμματα σπουδών του οικείου ΑΕΙ.
Με την τροπολογία επιτρέπεται στα μέλη ΔΕΠ ΑΕΙ να μεταβάλλουν με υπουργική απόφαση το γνωστικό αντικείμενό τους, ύστερα από συνεκτίμηση του διδακτικού, συγγραφικού, ερευνητικού και κλινικού- εργαστηριακού έργου τους.
Παρέχεται η δυνατότητα μετάταξης των εκπαιδευτικών σε θέσεις διοικητικών υπαλλήλων σε κλάδο κατώτερης κατηγορίας, υπό την προϋπόθεση ότι οι ενδιαφερόμενοι συναινούν σε αυτό.
Με την τροπολογία επανακαθορίζεται η διάρθρωση και η λειτουργία του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδας

1 σχόλιο:

  1. Αγαπητοί συνάδελφοι εσείς ίσως να μην με θεωρείται καθώς είμαι μηχανικός ΤΕ.
    Φοιτώ στο Γεωπε και όπως άλλοι τόσοι συμφοιτητές μου και συναδέλφοι μου μηχανικοί τεχνολογικής εκπαίδευσης δεν έχουμε εργασιακά δικαιώματα. Δηλαδή μετά από τόσο κόπο των γονιών μας και προσωπικών κόπων δεν μπορούμε να εργαστούμε στο στοιχείο μας.
    Ίσως έχουμε το μόνο κράτος στην ευρωπαική ένωση που έχει μηχανικούς δύο ταχυτήτων και φυσικά που δίνει δικαιώματα σε ιδιωτικά κολέγια και όχι σε δικά του εκπαιδευτικά ιδρύματα!
    Πως είναι σίγουροι ότι ο πελάτης (εκπαιδευόμενος) σε ένα κολέγιο θα έχει βαθμούς αντιπροσωπευτικούς και όχι πλασματικούς και πως θα τηρούνται τα ωράρια αυστηρά; μην ξεχνάτε είμαστε στην Ελλάδα και υπάρχουν παραδείγματα δολιοφθοράς ιδιωτικών σχολείων.
    Από την άλλη ακόμα και το τεε δεν δέχεται άλλους μηχανικούς πέρα από τους ΠΕ...εξάλλου μόνο στην Ελλάδα δυστυχώς έναςπολιτικός μηχανικός μπορεί να κάνει τα πάντα ακόμα και φράγματα κλπ καθότι ένας γεωλόγος με ειδίκευση στην γεωτεχνολογία δεν αναγνωρίζεται στην χώρα μας ώστε να κάνει μετρήσεις,έρευνα,μελέτη κλπ κλπ...
    Θλίβομαι σαν αυριανός εργαζόμενος να μην μπορώ να εργαστώ στο γνωστικό μου αντικείμενο....ακόμα και το υπουργείο παιδείας νίπτει τας χείρας του πάνω στα δικαιώματα μας...
    Ακόμα δε λυπάμαι για την πολιτεία που σπρώχνει τα παιδιά της στην ανεργία ακόμη μια φορά.
    Ελπίζω πως κάποιοι μηχανικοί θα ευαισθητοποιηθούν και θα πράξουν αναλόγως... πάντα σύμμαχοι με εμάς......

    ΑπάντησηΔιαγραφή