Τρίτη 17 Ιουνίου 2014

ΝΑ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣΟΥΜΕ ΣΩΣΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ--ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΤΗΡΗΣΗΣ ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕΩΝ

 
Οι  δημοκρατικές διαδικασίες είναι ο καλύτερος  τρόπος λήψης αποφάσεων. Πρέπει  όμως πάντα να εξασφαλίζονται οι απαραίτητες προϋποθέσεις, για την αποφυγή ηθελημένης ή μη στρέβλωσης των δεδομένων, που αποβαίνει τροχοπέδη στη λειτουργία και την πρόοδο. Αυτή παράμετρος σε συνδυασμό με την ευρεία δημοσιότητα  και προσβασιμότητα στην πληροφορία διασφαλίζουν τη διαφάνεια, της δράσης του ΤΕΕ/ΤΔΜ, με συνέπεια την υπευθυνότητα, την ευθύνη και τη λογοδοσία από την πλευρά του, ως φορέα άσκησης δημόσιας εξουσίας και επομένως την τήρηση της νομιμότητας και της Χρηστής Διοίκησης.

Η δημοκρατική λειτουργία συνεπώς απαιτεί αντικειμενική ενημέρωση, ελεύθερη έκφραση, ελεύθερη διαμόρφωση της πολιτικής βούλησης και διαφάνεια. Άλλωστε, χωρίς διαφάνεια, δεν θα είχε νόημα η λογοδοσία, η διαβούλευση, οι θεσμοί συμμετοχής.

Πιστεύουμε πως οι συνάδελφοί μας έχουν μέγιστη βούληση για διαφάνεια. Αυτήν ακριβώς εκφράζει και η πρότασή μας. Συμπίπτουν έτσι η βούληση των Μηχανικών με τη θεσμική αποστολή της παράταξής  μας.

 

ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΤΗΡΗΣΗΣ ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ  ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕΩΝ

&

 ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΔΕ ΤΕΕ/ΤΔΜ

1.      Στη συνεδρίαση της Διοικούσας Επιτροπής, όπως και στην περίπτωση ματαίωσής της, τηρούνται πρακτικά με ευθύνη του Προέδρου και του Γραμματέα «πρακτικογράφου» που έχει οριστεί για το σκοπό αυτό.

2.      Στα πρακτικά καταχωρούνται οι συζητήσεις, οι ψηφοφορίες, οι αποφάσεις και οι μειοψηφούσες, κατά περίπτωση, γνώμες. Τα πρακτικά περιλαμβάνουν περιληπτική καταγραφή των εισηγήσεων, των προτάσεων, των συζητήσεων και ρητή και  ακριβή απόδοση των αποφάσεων που ελήφθησαν, καταχώρηση των αποτελεσμάτων των ψηφοφοριών και των μειοψηφουσών θέσεων για κάθε θέμα. Γραπτές ή καθ΄ υπαγόρευση προτάσεις, απόψεις ή αιτιολόγηση ψήφου  συμπεριλαμβάνονται επίσης στα πρακτικά, εφόσον υποβληθούν κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης. 

3.      Τα πρακτικά καταρτίζονται με τη βοήθεια «βίντεο» ή με κάθε άλλο πρόσφορο ηλεκτρονικό μέσο και αναρτώνται στο διαδικτυακό τόπο του ΤΕΕ/ΤΔΜ.  

4.      Ο εκτελών χρέη «πρακτικογράφου» τηρεί παράλληλα και συνοπτικά πρόχειρα πρακτικά, με ευθύνη του Προέδρου. Τα πρόχειρα πρακτικά υπογράφονται από όλα τα μέλη, που μετέχουν στη συνεδρίαση. Η άρνηση υπογραφής και η αιτία της αναφέρονται στα πρακτικά. Η μη υπογραφή των πρακτικών δεν επηρεάζει το κύρος της απόφασης. Τα πρόχειρα πρακτικά που τηρούνται, αντιγράφονται σε φύλλα χαρτιού, μονογράφονται από τον Πρόεδρο και αριθμούνται.

5.      Οποιοδήποτε μέλος της ΔΕ ζητήσει, μπορεί να λάβει αντίγραφα των πρακτικών ή να λάβει πλήρη γνώση αυτών, στην περίπτωση που είναι δυσχερής η έκδοση αντιγράφων.

6.      Όποιος έχει ειδικό έννομο συμφέρον μπορεί να ζητήσει εγγράφως, κυρωμένα αντίγραφα συγκεκριμένων πρακτικών και αποφάσεων ή να λάβει πλήρη γνώση αυτών, στην περίπτωση που είναι δυσχερής η έκδοση αντιγράφων.

7.      Τρεις (3) ημέρες μετά τη συνεδρίαση της ΔΕ με ευθύνη του αρμοδίου υπαλλήλου σε συνεργασία με τον Πρόεδρο καθαρογράφονται τα πρακτικά, που περιλαμβάνει πίνακα  με τα θέματα που συζητήθηκαν, τον αριθμό των αποφάσεων και περίληψη του περιεχομένου τους.

8.      Με φροντίδα του Προέδρου να καταχωρούνται στην ιστοσελίδα του ΤΕΕ/ΤΔΜ όλες οι αποφάσεις της ΔΕ.

9.      Στους δημοσιογράφους και γενικά σε όλα τα μέσα μαζικής ενημέρωσης παρέχεται κάθε διευκόλυνση. Επιτρέπεται η ραδιοφωνική και τηλεοπτική κάλυψη των συνεδριάσεων της ΔΕ.

10.    Για ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΧΡΟΝΟΥ και ΟΥΣΙΑΣΙΚΟ ΔΙΑΛΟΓΟ:

ü  Ο Πρόεδρος κηρύσσει την έναρξη της συνεδρίασης και τοποθετείται. Mετά τον Πρόεδρο, οι επικεφαλής των παρατάξεων της μειοψηφίας, κατά τη σειρά της δύναμής τους, μπορούν να προβούν σε ανακοινώσεις προς το τη ΔΕ ή να απευθύνουν ερωτήσεις προς το Πρόεδρο.

ü  Ακολουθεί η διαδικασία των απαντήσεων, χωρίς διάλογο.

ü  Ο χρόνος για τη συζήτηση των εκτός ημερήσιας διάταξης θεμάτων δεν μπορεί να ξεπερνά τη μία ώρα.

ü  Ακολουθεί η συζήτηση επί των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης.

ü  Η εισήγηση σε κάθε θέμα δεν μπορεί χρονικά να ξεπερνά τα δέκα (10) λεπτά της ώρας.

ü  Η διάρκεια της πρωτομιλίας δεν ξεπερνά τα επτά (7) λεπτά της ώρας για τους επικεφαλής των παρατάξεων.

ü  Αφού εξαντληθεί ο κατάλογος των ομιλητών με τις πρωτομιλίες, ο Πρόεδρος διατυπώνει την οριστική πρόταση προς ψήφιση του θέματος, όπως διαμορφώθηκε με τις τροπολογίες, που πιθανόν έχουν επέλθει.

ü  Επί της τελικής αυτής πρότασης, έχουν δικαίωμα να δευτερολογήσουν όσοι ομίλησαν, χωρίς να ξεπεράσουν τα τρία (3) λεπτά της ώρας.

ü  Ο Πρόεδρος-εισηγητής, εφόσον κρίνει απαραίτητο, δευτερολογεί για πέντε λεπτά της ώρας.

ü  Τέλος, μετά την εξάντληση του θέματος, ο Πρόεδρος επαναλαμβάνει την πρόταση ή τις προτάσεις και γίνεται ψηφοφορία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου