Κυριακή 14 Φεβρουαρίου 2021

 


«ΝΕΑ ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ»

   Πτολεμαίων 1 50100 ΚΟΖΑΝΗ                                  

                                                            ΠΡΟΣ:  Διοικούσα Επιτροπή ΤΕΕ-ΤΔΜ    

      

Θέμα: Δημιουργία ομάδας έργου για τη διερεύνηση της βέλτιστης εφαρμογής δικτύου αστικών λαχανόκηπων στις πόλεις της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.

 H παράταξη του ΤΕΕ-ΤΔΜ «Νέα Πρόταση Μηχανικών», με γνώμωνα το ρόλο του ΤΕΕ ως επιστημονικού συμβούλου του κράτους επιχειρεί να λειτουργήσει ως αρωγός, στο μέτρο των αρμοδιοτήτων της, σε προτεινόμενες εφαρμογές προγραμμάτων της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, με στόχο την ενίσχυση της εγχώριας προστιθέμενης αξίας, της τοπικής ανάπτυξης και της αειφορίας. Υπό αυτό το πρίσμα, υπερθεματίζει τις προτάσεις του εγγράφου με Α.Π. 37/13-5-2020 της Ν.Ε. Γρεβενών Τ.Ε.Ε./Τ.Δ.Μ. για την εφαρμογή δικτύου αστικών λαχανόκηπων συνδυαστικά με δίκτυο πεζοδρόμων – ποδηλατοδρόμων – παιδικών χαρών – αναπλάσεων και αρχιτεκτονικών διαμορφώσεων στους παραποτάμιους κοινόχρηστους χώρους της πόλης των Γρεβενών. Θεωρούμε μάλιστα πως το πνεύμα της πρότασης

μπορεί να μεταφερθεί στις υπόλοιπες πόλεις της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας με τη διαμόρφωση προτάσεων ολιστικού χαρακτήρα για την κάθε μια.

Στον ελληνικό χώρο ο θεσμός του αστικού λαχανόκηπου και της αστικής γεωργίας, με τη σύγχρονη οργανωμένη μορφή, έχει να παρουσιάσει σημαντικές εφαρμογές στους δήμους Αθηνών, Αλεξανδρούπολης, Βέροιας, Θέρμης, Λάρισας, Καλαμάτας  και άλλων. Το πλαίσιο λειτουργίας από δήμο σε δήμο διαφέρει διατηρώντας ωστόσο, τον κοινωφελή χαρακτήρα. 

Η παρούσα πρόταση φιλοδοξεί να διαμορφώσει ένα δίκτυο αστικών λαχανόκηπων σε μια σειρά δήμων της περιοχής. Η προτεινόμενη πρόταση παράγει σημαντικό συμβολικό κεφάλαιο και ενισχύει τη δεδηλωμένη πρόθεση της χώρας για την εναρμόνιση με τους 17 στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης που τίθενται από το Πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή.

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω στοιχεία προτείνουμε τη σύσταση ομάδας εργασίας από  το Τ.Ε.Ε. / Τ.Δ.Μ., για την παραγωγή μελετών, σχεδίων και χαρτών με στόχο τη βελτιστοποίηση του τελικού αποτελέσματος.

Συγκεκριμένα η ομάδα εργασία του ΤΕΕ/ΤΔΜ μπορεί:

•       Να καταγράψει, σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου, το σύνολο των διαθέσιμων δημοσίων εκτάσεων.

•     Να εναρμονίσει τις προτάσεις με τις προβλέψεις των εγκεκριμένων ρυμοτομικών σχεδίων κάθε πόλης.

•     Να καταρτίσει πίνακα με το είδος και τη σύσταση του εδάφους.

•     Να επεξεργαστεί κλιματικά δεδομένα και να αποφανθεί για τη μορφολογία της περιοχής για τον προσδιορισμό της διάρκειας και της έντασης της ηλιοφάνειας.

•     Να προσδιορίσει την άμεση και έμμεση μείωση των θερμοκηπιακών αερίων από την προτεινόμενη δράση.

•     Να χαρτογραφήσει ιδιωτικές εκτάσεις, σε επίπεδο γειτονιάς, που μπορούν να αξιοποιηθούν  για αστική γεωργία, με τη χρήση δορυφορικών φωτογραφιών και επιτόπιων ελέγχων.

•     Να διενεργήσει πολυκριτηριακή ανάλυση για τον προσδιορισμό των βέλτιστων επιλογών για την υλοποίηση δράσεων αστικής γεωργίας.

Η «Νέα Πρόταση Μηχανικών» υποστηρίζοντας θερμά το πνεύμα της πρωτοβουλίας για την εφαρμογή δικτύου αστικών λαχανόκηπων θεωρεί πως πρέπει το Τ.Ε.Ε. να παράσχει κάθε αναγκαία επιστημονική αρωγή, με τα μέσα και το προσωπικό που διαθέτει, για τον σχεδιασμό και την υλοποίησή της.

 

                                      Για την παράταξη «ΝΕΑ ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ»

                                                     Νικόλαος Συλλίρης   

                                                    Αγορίτσα Βαρσάμη   

                                                      Ελισάβετ Γρηγοράκου

                                                                                                 

                              

                         



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου