Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2015

Tα μέτρα για την αποκατάσταση των ζημιών σε κτίρια από τους σεισμούς στις 2 & 3 Ιουλίου 2013 στις περιοχές των Π.Ε. Κοζάνης και Γρεβενών


Tα μέτρα για την αποκατάσταση των ζημιών σε κτίρια από τους σεισμούς στις 2 & 3 Ιουλίου 2013 στις περιοχές των Π.Ε. Κοζάνης και Γρεβενών είναι συγκριτικά δυσμενέστερα από άλλες περιοχές. Μια  αδικία που ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας  ζητά να αρθεί εδώ και τώρα.

 
Μας ικανοποιεί ιδιαίτερα το γεγονός ότι ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας κ. Θεόδωρος Καρυπίδης ασχολήθηκε με συγκεκριμένο θέμα και ελπίζουμε σε θετικές εξελίξεις.

Το θέμα αφορά την ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΙΚΩΝ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ για την «Οριοθέτηση περιοχών και πιστωτικές διευκολύνσεις για την αποκατάσταση των ζημιών σε κτίρια από τους σεισμούς στις 2 και 3 Ιουλίου 2013 σε περιοχές των Περιφερειακών Ενοτήτων Κοζάνης και Γρεβενών» και για τις «Προθεσμίες και διαδικασία χορήγησης στεγαστικής συνδρομής για ανακατασκευή, αυτοστέγαση και επισκευή κτιρίων πληγέντων από τους σεισμούς α) στις 15 Φεβρουαρίου 2013 σε περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής και β) στις 2 και 3 Ιουλίου 2013 σε περιοχές των Περιφερειακών Ενοτήτων Κοζάνης και Γρεβενών».

ΔΙΟΤΙ:

1.      Τα  πιστωτικά μέτρα αποκατάστασης των ζημιών σε κτίρια, από τους σεισμούς στις 2 και 3 Ιουλίου 2013, που έπληξαν τις περιοχές των Π.Ε. Κοζάνης και Γρεβενών  προβλέπουν  40% Δωρεάν Κρατική Αρωγή, που χορηγείται από την αρμόδια Υπηρεσία και από 60% Άτοκο Δάνειο, που χορηγείται από τα Πιστωτικά Ιδρύματα.

2.      Το ίδιο χρονικό διάστημα ( 2013) έγιναν  σεισμοί στην Φθιώτιδα, Φωκίδα και Βοιωτία. Τα  πιστωτικά μέτρα, όμως,  για τις παραπάνω περιοχές  προβλέπουν  80% Δωρεάν Κρατική Αρωγή, που χορηγείται από την αρμόδια Υπηρεσία και από 20% Άτοκο Δάνειο, που χορηγείται από τα Πιστωτικά Ιδρύματα.

3.      Η ίδια ακριβώς με την αμέσως ως άνω ρύθμιση προβλέφθηκε και  για την Περιφέρεια Κρήτης (Π.Ε. Ηρακλείου, Ρεθύμνου και  Χανίων) σε σχέση με το σεισμό του Οκτωβρίου 2013 όσον αφορά την επισκευή ή την ανακατασκευή των κτιρίων που έχουν υποστεί βλάβες από το σεισμό στις 12 Οκτωβρίου 2013.

4.      Ακριβώς το ίδιο συνέβη και το 2014 για τις περιοχές στα διοικητικά όρια των Π.Ε. Κεφαλληνίας και Ιθάκης της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων.

5.      Τέλος πρόσφατα  εκδόθηκε   παρόμοια   ΚΥΑ, η οποία τροποποίησε προγενέστερη,  ως προς το ποσοστό της Δωρεάν Κρατικής Αρωγής και του Άτοκου Δανείου  της χορηγούμενης Στεγαστικής Συνδρομής.

Από τα παραπάνω προκύπτει ότι τα  πιστωτικά μέτρα για τις  περιοχές των Π.Ε. Κοζάνης και Γρεβενών είναι αδικαιολόγητα δυσμενέστερα.

Για λόγους δικαιοσύνης και ισονομίας αλλά και με δεδομένο ότι είναι ο μικρός αριθμός των αιτήσεων και περιορισμένη η έκταση των ζημιών, σε συνδυασμό με την  αδυναμία χορήγησης, πλέον, δανείων από τα Πιστωτικά Ιδρύματα καθίσταται επιτακτική η ανάγκη:

Να  τροποποιηθεί άμεσα η  με αριθμ. Πρωτ. 3497/Α325 (ΦΕΚ 2635/Β/17-10-2013) Απόφαση προκειμένου η Στεγαστική Συνδρομή  ν’ αποτελείται  από 80% Δωρεάν Κρατική Αρωγή, που χορηγείται από την αρμόδια Υπηρεσία και από 20% Άτοκο Δάνειο, που χορηγείται από τα Πιστωτικά Ιδρύματα.

Να χορηγηθεί παράταση στις προθεσμίες καταθέσεων αιτήσεων για την έκδοση άδειας επισκευής, αίτησης για τη διενέργεια αυτοψίας, ούτως ώστε να εξεταστεί το πληγέν κτήριο, αίτηση για βεβαίωση καθορισμού στεγαστικής συνδρομής, καθώς  και  να δοθεί δυνατότητα έκδοσης αδειών  επισκευής μικρής κλίμακας. 

Είναι αυτονόητο ότι κακώς υπάρχει διαφορετική-δυσμενέστερη ρύθμιση εις βάρος των πληγέντων, από το σεισμό του Ιουλίου 2013, κατοίκων της ΠΕ Κοζάνης και Γρεβενών. Γι’ αυτό ορθώς ενεργεί με στόχο την τροποποίηση των σχετικών αποφάσεων η Περιφερειακή Αρχή Δυτικής Μακεδονίας. Εμείς δεν έχουμε παρά να συμφωνήσουμε, υπερθεματίσουμε και συνδράμουμε στο βαθμό  του δυνατού.

Από το Γραφείο τύπου και Δημοσίων Σχέσεων

της ΄΄Νέας Πρότασης Μηχανικών’’

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου