Δευτέρα 28 Ιουλίου 2014

Οι συντάξεις μειώνονται, ενώ η περιουσία του ΤΣΜΕΔΕ έχει αυξηθεί κατά 200 εκατ.

Νέες αλλαγές στο ασφαλιστικό από 1-1-2015 ετοιμάζει ο κ. Βρούτσης. Στο «στόχαστρο» των νέων αλλαγών είναι οι συντάξεις, οι παροχές και τα όρια ηλικίας για όσους θα συνταξιοδοτούνται από 1-1-2015. Δόθηκε η εκκίνηση για τις επερχόμενες δυσμενείς για τους ασφαλισμένους αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα.

Του ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΦΙΛΙΠΠΙΔΗ μέλους της Δ.Ε. του ΤΣΜΕΔΕ, αντιπροέδρου ΕΣΤΑΜΕΔΕ
Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης σε ρόλο αφέτη «πυροβόλησε», όχι στον αέρα, αλλά στην καρδιά των ασφαλισμένων, δίνοντας το σύνθημα για τις επικείμενες αλλαγές.
Η πρώτη κίνηση ήταν η ανάθεση στο Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) της μελέτης για τη διοικητική και την οικονομική ενοποίηση 60 διαφορετικών φορέων που χορηγούν κύριες και επικουρικές συντάξεις, αλλά και προνομιακά επιδόματα. Ισως τώρα να μαθαίνουμε για πρώτη φορά ότι υπάρχουν 60 φορείς στο συνταξιοδοτικό μας σύστημα.
Το μυαλό μας τώρα αρχίζει να καταλαβαίνει την αναξιοπιστία των κυβερνήσεων της Ελλάδας μετά την Κατοχή και έως σήμερα, που δημιουργούσαν ασφαλιστικά ταμεία για διάφορες ομάδες πολιτών οι οποίες έρχονταν σε συνδιαλλαγή με τους εκάστοτε υπουργούς και δημιουργούσαν αυτούς τους ασφαλιστικούς φορείς, οι οποίοι με τη σειρά τους χορηγούσαν όχι μόνο κύριες συντάξεις αλλά και επικουρικές με χαμηλές εισφορές και με αυξημένο διοικητικό προσωπικό και ασφαλώς με τέτοιες εισφορές που να μην ανταποκρίνονται στις παροχές.
Πιστεύουμε ότι η πανσπερμία 60 ασφαλιστικών ταμείων ήτο αδύνατον να εποπτεύεται από το υπουργείο Εργασίας, και γι' αυτό καλόν θα είναι να συγχωνευθούν όλα αυτά τα ταμεία, και καθίσταται προφανές ότι η ανάθεση στο ΚΕΠΕ είναι μία σωστή κίνηση, διότι το Κέντρο αυτό είναι το μεγαλύτερο Ερευνητικό Ιδρυμα για την Οικονομική Επιστήμη στην Ελλάδα και λειτουργεί υπό την εποπτεία του υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας. Διεξάγει εφαρμοσμένες αναλύσεις και παρέχει στην κυβέρνηση μελετητικές υπηρεσίες σε θέματα οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής.
Το ΚΕΠΕ διοικείται από 5μελές διοικητικό συμβούλιο, τα μέλη του οποίου διορίζονται από τον υπουργό Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας. Πρόεδρος του Δ.Σ. και επιστημονικός διευθυντής είναι ο Νικόλαος Φίλιππας, καθηγητής Πανεπιστημίου Πειραιώς, και μέλη του Δ.Σ. οι Στυλιανός Κατρανίδης, καθηγητής Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Σπύρος Παπαδημητρίου, αναπληρωτής καθηγητής Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Γεώργιος Λελεδάκης, επίκουρος καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών και Δημήτριος Βαρουτάς, επίκουρος καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών. Η διεύθυνση του Κέντρου είναι Αμερικής 11, Αθήνα, και όποιος θελήσει να διερευνήσει έτι περισσότερο για το Κέντρο αυτό όσον αφορά τις έρευνές του, τις δραστηριότητές του και τα εκπαιδευτικά του προγράμματα δεν έχει παρά να εισέλθει στον υπολογιστή και θα καταλάβει ότι είναι ορθή η απόφαση του κ. υπουργού να υπογράψει τη σχετική σύμβαση, ώστε τελικά να απαλλαγούμε από όλο αυτό το συρφετό των ταμείων και να υπάρξει μία διοικητική και οικονομική ενοποίηση, ώστε να απαλλαγούμε από τα βαρίδια του παρελθόντος.
Θα πρέπει να επισημάνουμε, ωστόσο, ότι ο κ. Βρούτσης προσπαθεί, με τη διοικητική ενοποίηση των ταμείων, να οριστικοποιήσει την τελική δομή του ασφαλιστικού συστήματος που θα καθιστά δυνατή την ορθολογική οργάνωση του προσωπικού, την αξιοποίηση ενιαίων μηχανογραφικών συστημάτων και την ανάπτυξη οικονομιών κλίμακος. Νομίζουμε ότι ο τελικός σκοπός είναι η αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας, η μείωση των διοικητικών βαρών, η εξάλειψη κάθε ίχνους παραβατικότητας, η ταχύτερη εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων και η αύξηση των εσόδων των ταμείων.
Το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, με τη σύμβαση που υπέγραψε με το ΚΕΠΕ, αναγνωρίζει τις δομικές αλλαγές που μετέτρεψαν σταδιακά ένα μωσαϊκό ειδικών συνταξιοδοτικών καθεστώτων σε σύγχρονο Ασφαλιστικό Ευρωπαϊκό Σύστημα.
Πέραν αυτών σε λίγες μέρες θα καταργηθούν τα βιβλιάρια υγείας και, εφ' όσον όλα εξελιχθούν ομαλά, η θεώρησή τους θα γίνεται μόνον ηλεκτρονικά, ώστε να καταργηθούν οι ουρές στα γκισέ των ασφαλιστικών ταμείων. Συγκεκριμένα τα περίπου 6 εκατομμύρια των δικαιούχων περίθαλψης θα μπορούν να εκτυπώνουν ηλεκτρονικά τις βεβαιώσεις ασφαλιστικής ικανότητας για τους ίδιους και για τα έμμεσα μέλη, που ανέρχονται σε περίπου 2,8 εκατομμύρια ανθρώπους.
Πάντως, από τον επόμενο μήνα τα ασφαλιστικά ταμεία θα είναι σε θέση να ενημερώνουν άμεσα τα δημόσια νοσοκομεία και τους παρόχους Υγείας για το ποιος ασφαλισμένος δικαιούται ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
Εξ άλλου, οι στοχεύσεις του υπουργείου είναι, εντός του 2014 (Δεκέμβριος), να μπορούν οι νέοι ασφαλισμένοι, όσοι δηλαδή ασφαλίστηκαν πρώτη φορά μετά την 1-1-1993, να έχουν τη δυνατότητα να βλέπουν στον υπολογιστή το σύνολο των ημερών ασφάλισης για τις οποίες έχουν καταβληθεί οφειλές. Αυτό θα γίνει με τη σταδιακή ένταξη στο ηλεκτρονικό σύστημα όλων των ημερών ασφάλισης, ώστε από το 2016 να δημιουργηθούν και να ισχύουν ψηφιακοί ατομικοί λογαριασμοί ασφάλισης για κάθε ασφαλισμένο, (οι εργοδότες στους οποίους έχει απασχοληθεί, τα διαστήματα ασφάλισης, το είδος της ασφάλισης, κ.ά.). Για να συμβεί αυτό, θα καταχωριστούν στο ασφαλιστικό σύστημα όλες οι ημέρες ασφάλισης όλων των ασφαλισμένων από το 1970 έως σήμερα, με στόχο να απονέμεται η σύνταξη αυτομάτως.
Εμείς οι συνταξιούχοι του ΤΣΜΕΔΕ ειδικότερα οι απόφοιτοι των Πολυτεχνικών Σχολών της ημεδαπής και αλλοδαπής, που κατά την επαγγελματική μας σταδιοδρομία εργαστήκαμε έπειτα από πέντε χρόνια σκληρών σπουδών, τόσο στον ιδιωτικό τομέα όσο και σε λοιπά ΝΠΙΔ (ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, κ.λπ.) με μεγάλο ζήλο και σημαντική προσφορά προς την ανασυγκρότηση της χώρας, έχουμε μεγάλα παράπονα από τους υπουργούς Εργασίας από το 2010 μέχρι σήμερα και απ' όλες τις κυβερνήσεις της περιόδου αυτής, διότι ενώ είχαμε το πλουσιότερο και ισχυρότερο ταμείο της χώρας, με περιουσία της τάξεως των 4 δισ. ευρώ, μας κούρεψαν με το PSI τα ομόλογά μας και η περιουσία μας τώρα είναι 2,2 δισ. ευρώ. Κατά τη γνώμη μας, είναι υποχρεωμένη η κυβέρνηση να μας τα επιστρέψει (βλέπετε τελευταία αποτελέσματα ευρωεκλογών που χάνει τη δύναμή της), διότι είναι απαίτηση του συνόλου των Ελλήνων πολιτών. Και όχι μόνο αυτό, αλλά και σιγά σιγά να μας αυξήσει τις συντάξεις στα προ των μνημονιακών νόμων επίπεδα. Οι αδικίες θα πρέπει να εκλείψουν. Είναι απαίτηση ολόκληρου του ελληνικού λαού.
Πιστεύουμε ότι η κυβέρνηση υποχρεούται να αυξήσει τις συντάξεις που χορηγεί σήμερα το ΤΣΜΕΔΕ στις προ των μνημονίων καταστατικές διατάξεις και συγκεκριμένα ότι παρέλκει ο νόμος 3518/2006. Ο ισχυρισμός μας, επαναλαμβάνουμε, είναι ότι με τους μνημονιακούς νόμους με βάση τους οποίους μείωσε τις συντάξεις το ΤΣΜΕΔΕ, ο νομοθέτης νομοθέτησε ότι τα ποσά των μειώσεων παραμένουν στο φορέα μας. Που σημαίνει ότι ο φορέας μας ωφελείται κατά 50 εκατ. ευρώ ετησίως, διότι σε αυτό το ποσόν ανέρχεται η περικοπή. Συνεπώς, αυτά τα ποσά θα πρέπει η κυβέρνηση, με ιδιαίτερη διάταξη νόμου, να πάρει την απόφαση, ειδικά για το ΤΣΜΕΔΕ, να μην υφίστανται. Εξ άλλου ο ισχυρισμός αυτός έχει εγκριθεί και από τη Δ.Ε. του ΤΣΜΕΔΕ. Ο φορέας μας μάς συμπαρίσταται διότι γνωρίζει ότι εμείς πληρώναμε μεγάλες εισφορές κατά την επαγγελματική μας σταδιοδρομία και επομένως είναι άδικο να υφιστάμεθα τις περικοπές άδικων νόμων. Επιθυμεί, δηλαδή, ο φορέας να εξαλειφθούν οι περικοπές και να τροποποιηθούν οι σχετικές διατάξεις.
Επιπλέον να μας χορηγήσει το 1 δισ. ευρώ από την οφειλή του ελληνικού κράτους από τη θεσμοθετημένη συμμετοχή του στο πλαίσιο της τριμερούς χρηματοδότησης του ασφαλιστικού συστήματος προς το ταμείο μας, που χρονολογείται από το 1999 μέχρι σήμερα, και να σταματήσει να λέει ο πρώην υπουργός Γ. Κουτρουμάνης «αυτό ξεχάστε το».
Να μας επαναφέρουν με νομοθετικές ρυθμίσεις τις περικοπές των συντάξεών μας, που με τους τελευταίους μνημονιακούς νόμους μάς έχουν ζημιώσει από 20.000 ευρώ έως 40.000 ευρώ την τελευταία τριετία τον καθένα μας, και να γνωρίζουν ότι είναι αντισυνταγματικοί αυτοί οι νόμοι, και γι' αυτό καταφύγαμε ήδη με αγωγές στα διοικητικά δικαστήρια, για την αναγνώριση των δικαιωμάτων μας. Να μας επαναφέρουν τους πόρους των περίπου 50 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως που μας έκοψαν με το πρόσφατο Πολυνομοσχέδιο.
Να μην αρνούνται την πρόσληψη νέου προσωπικού για τη στελέχωση του ΤΣΜΕΔΕ και να μας αφήσουν μέσω ΑΣΕΠ να πάρουμε το απαραίτητο προσωπικό που απαιτείται για να λειτουργεί άψογα το ταμείο μας, διότι υπάρχει υπέρμετρη ταλαιπωρία των ασφαλισμένων σε κάθε είδους συναλλαγή με αυτό και να επιστραφούν οι μειώσεις των συντάξεών μας, που έγιναν με τους μνημονιακούς νόμους.
Η συνέχιση της κατεδάφισης της κοινωνικής ασφάλισης είναι αντικοινωνική και αδιέξοδη. Τα πραγματικά προβλήματα της κοινωνικής ασφάλισης είναι η διαχρονική λεηλασία των αποθεματικών της και τα τεράστια ποσοστά ανέργων. Ενώ με τους μνημονιακούς νόμους μάς κούρεψαν τις συντάξεις, τα ποσά παρέμειναν στο φορέα και ουδέποτε ωφελήθηκε το δημοσιονομικό έλλειμμα. Ηδη το ΤΣΜΕΔΕ ωφελείται κάθε χρόνο 50 εκατ. ευρώ και σε 4 χρόνια η περιουσία του αυξήθηκε κατά 200 εκατ. ευρώ.
Η άποψή μας είναι ότι αυξάνεται η περιουσία του ΤΣΜΕΔΕ από τις μειώσεις των συντάξεών μας και αυτό είναι τελείως απαράδεκτο σε μία ευνομούμενη Δημοκρατία, η οποία δημιουργεί δύο ταχύτητες στις διατάξεις του Νόμου που ψηφίζει, και ναι μεν είναι σωστό για τα ταμεία που επιχορηγεί, δηλαδή ΙΚΑ, ΟΓΑ, ΟΑΕΕ, ΝΑΤ, κ.λπ., να παραμένουν τα ποσά των μειώσεων των συντάξεων στα ταμεία που αγκομαχούν, αλλά το ερώτημα είναι, γιατί, κ. Κουτρουμάνη, και, κ. Βρούτση, εξεδώσατε τέτοιους νόμους ώστε να παραμένουν και οι δικές μας μειώσεις των συντάξεων στο φορέα μας; Νομίζουμε το μήνυμα των ευρωεκλογών των δυσαρεστημένων της πλατείας Συντάγματος, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβανόμεθα και εμείς, το έχετε ήδη λάβει και στις επόμενες εθνικές εκλογές πιστεύουμε ότι η κυβέρνηση θα πάθει πανωλεθρία εάν εδώ και τώρα δεν ψηφίσετε νέους νόμους για τις αδικίες που έχετε κάνει, όπως έχει υπογραμμίσει ο κ. πρωθυπουργός επανειλημμένα. Επομένως περιμένουμε μέχρι τότε να αποκαταστήσετε τις αδικίες σας και να διαφυλάξετε τα κόμματά σας.
Περιμένουμε να επέμβει ο κ. πρωθυπουργός, ο οποίος έχει ρητά δηλώσει ότι θα αποκατασταθούν οι αδικίες που έγιναν. Τα πιο πάνω αναφερόμενα οπωσδήποτε εμπίπτουν στις αδικίες που έγιναν και περιμένουμε την αποκατάσταση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου