Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου 2013

Εκχώρηση αρμοδιοτήτων της Δημόσιας Διοίκησης μέσω του ΤΕΕ σε Ανώνυμες Εταιρίες.

Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ. ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
ΕΝΩΣΗ  ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ
ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ
            Μπουσίου & Εστίας 3, ΚΟΖΑΝΗ, 50100
ΤΗΛ:  2461030103
e-mail: emdydas2013@gmail.com
                                                                      Κοζανη:                 23 / 12 / 2013
                                                                                         Αριθμ. Πρωτ.:         49

ΠΡΟΣ: 1. Γ.Γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης
             Ηπείρου-Δυτ. Μακεδονίας
 2. Βουλευτές περιφέρειας Δυτ. Μακεδονίας
 3. Περιφερειάρχη Δυτ. Μακεδονίας
 4. Δημάρχους Δυτ. Μακεδονίας
 5. ΤΕΕ/ΤΔΜ
ΚΟΙΝ:   
       ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ
                                                                          
Θέμα:  Εκχώρηση αρμοδιοτήτων  της Δημόσιας Διοίκησης μέσω του ΤΕΕ σε          Ανώνυμες Εταιρίες.
Το Δ.Σ. της ΕΜΔΥΔΑΣ Δ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ που συνεδρίασε στην Κοζάνη, την Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου,  με αφορμή την εκχώρηση αρμοδιοτήτων της Δημόσιας Διοίκησης  σε ανώνυμες εταιρείες μέσω του ΤΕΕ και άλλων φορέων, η οποία δρομολογείται με το νομοσχέδιο για την «Εθνική Αρχή Συντονισμού Πτήσεων και άλλες διατάξεις», που κατατέθηκε προς ψήφιση στη Βουλή από τον Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων, με ομόφωνη απόφασή του:

Εκτιμά ότι τα συγκεκριμένα άρθρα (24, 25, 26, 27) του νομοσχεδίου αυτού στοχεύουν ευθέως στην υποβάθμιση από τη μια του ρόλου και των αρμοδιοτήτων της Δημόσιας Διοίκησης  και μάλιστα υπό τη στενή έννοια και από την άλλη στην άρση του ανεξάρτητου χαρακτήρα του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας. Δηλαδή οι προτεινόμενες ρυθμίσεις εκχωρούν αρμοδιότητες της καθαρά Κρατικής λειτουργίας, όπως είναι η εποπτεία και ο έλεγχος του συνόλου της κατασκευαστικής δραστηριότητας της Χώρας μας, σε ανώνυμες εταιρείες.
                Συντάσσεται με την Α.Π. 6665/18-12-2013 απόφαση της Π.Ο.ΕΜΔΥΔΑΣ, η οποία με σχετικό έγγραφό της προς τον Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων κ. Μ. Χρυσοχοΐδη, κατήγγειλε το γεγονός και  κάλεσε τους αρμόδιους να αποσύρουν τα επίμαχα άρθρα του υπό ψήφιση νομοσχεδίου.
Πιστεύει ότι το ζητούμενο είναι η αναβάθμιση της Δημόσιας Διοίκησης και ότι  έχουμε ανάγκη από μια ισχυρή Δημόσια Διοίκηση με στόχο προσανατολισμένο στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων της κοινωνίας.  Είμαστε αντίθετοι στην πολιτική επιλογή που περιορίζει το Κράτος και οδηγεί μεθοδικά και στοχευμένα στην ιδιωτικοποίηση των δημοσίων έργων. Η εμπλοκή του ΤΕΕ και τρίτων Ν.Π. στα θέματα εποπτείας και ελέγχου τεχνικών έργων και μελετών χωρίς στην ουσία κανένα πρακτικό αποτέλεσμα δηλώνει απλά και καθαρά τη βούληση κατάργησης του Δημόσιου χαρακτήρα του, δεδομένου ότι η λειτουργία του μεταφέρεται σε Α.Ε. στις οποίες θα συμμετέχει ως μέτοχος. Το ΤΕΕ και υπό το καθεστώς που λειτουργεί σήμερα μπορεί να συμβάλλει αποτελεσματικά στην επίλυση  των ζητημάτων εξορθολογισμού της κατασκευαστικής  δραστηριότητας της χώρας μας.
Πληροφορεί όλους όσους αποφασίζουν ερήμην των μηχανικών ότι η Δυτ. Μακεδονία διαθέτει επιστημονικό δυναμικό και ειδικότερα υψηλού επιπέδου τεχνικό προσωπικό  σε όλους τους τομείς ικανό να ανταποκριθεί στις ανάγκες του τομέα παραγωγής  δημοσίων Έργων.
Σας καλεί να προβείτε στις απαραίτητες δράσεις με στόχο την απόσυρση  των ρυθμίσεων που προβλέπονται από τα άρθρα 24 έως 27 του εν λόγω σχεδίου νόμου  και την επανεξέταση του κορυφαίου ζητήματος, που έχει σχέση με τη βελτίωση των κανόνων στην κατασκευαστική δραστηριότητα της χώρας, σε συνθήκες  ουσιαστικού ανοιχτού διαλόγου, παρασάγγας μακριά από αδιαφανείς διαδικασίες που καλλιεργούν φαινόμενα διαφθοράς.


                                                Για το Δ.Σ.
O  Πρόεδρος                                                       Η  Γεν. Γραμματέας
   Δισλής Βασίλειος                                        Τζαγκαρίδου  Αναστασια
Πολιτικός Μηχανικός                                         Πολιτικός Μηχανικός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου